Lavíny.sk

Štvrtok 04.01.2024

Publikované 03 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1600m
Nový sneh
1600m


Sneženie so silným vetrom vytvára snehové dosky.

V Západných Tatrách a na západe Nízkych a Vysokých Tatier je ZVÝŠENÉ vyhlásený lavínového nebezpečenstva (3. stupeň ). Vplyvom západného prúdenia najviac nového snehu pribudlo v týchto častiach našich pohorí. Za posledné 3 dni do 50 cm nového snehu. Hranica sneženia sa menila no nad 1600 m n. m. boli teploty stále pod 0°C . Pretrváva silný severozápadný vietor. Hlavnými problémami sú preto nový sneh a vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor ukladal snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Vzhľadom na zlé počasie, vietor, hmlu a sneženie neodporúčame dlhé a náročná túry na hrebeňoch. Pod hranicou 1600 m padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom.

Snehová pokrývka

Povrch snehovej pokrývky je nad 1600 m n. m. suchý a vetrom ubitý do dosiek. Pod touto vrstvou sa nachádza mäkká vrstva plstnatého a hranatozaobleného snehu. Práve táto kombinácia je z hľadiska lavín nebezpečná. Pod týmito vrstvami je veľmi tvrdý až ľadový sneh ktorý sa vytvoril ešte po vianočnom oteplení.

Tendencia

So silným vetrom a snežením stúpajúca.

Zostavil : Pavel Krajčí


Stupeň nebezpečenstva

1300m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1300m
Mokrý sneh
1300m


Pozor na nový sneh a vetrom previate tvrdé dosky z nového snehu.

Vo Fatrách a na východe Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň nad 1500 m n. m.. Na tvrdú starú snehovú pokrývku pribudlo spolu za posledné 3 dni do 20 cm nového snehu. Pretrváva silný severozápadný vietor. Hlavnými problémami sú preto nový sneh a vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal miestami menšie snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Vzhľadom na zlé počasie, vietor, hmlu a sneženie neodporúčame dlhé a náročná túry na hrebeňoch. Pod hranicou 1500 m padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vo všetkých pohoriach vplyvom striedania teplôt sadla a stvrdla. Na jej povrchu sa vytvorila silná ľadová vrstva. Pribudlo do 20 cm nového snehu, ktorý bude vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Veľký rozdiel v tvrdosti starej snehovej pokrývky a nového snehu spôsobil nestabilitu v snehovom profile. Hlbšie v profile sa nachádzajú viaceré krusty, no tie neovplyvňujú lavínovú situáciu.

Tendencia

So silným vetrom a snežením stúpajúca.