Lavíny.sk

Utorok 02.01.2024

Publikované 01 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Nový sneh
Hranica lesa


Studený front priniesol okolo 30 cm nového snehu so silným vetrom.

V západnej časti Nízkych Tatier platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň nad hornou hranicou lesa. Sneženie najviac zasiahlo Nízke Tatry, na tvrdú starú snehovú pokrývku tu postupne pribudlo okolo 30 cm nového snehu. Hranica sneženia bola vo výške cca 700 m n. m. Prechod frontu sprevádzal veľmi silný severozápadný vietor. Hlavnými problémami sú preto nový sneh a vetrom previaty sneh (juhovýchodné a východné expozície). Vietor pôsobil hlavne nad hornou hranicou lesa. Nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov a strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vo všetkých pohoriach vplyvom striedania teplôt sadla a stvrdla. Na jej povrchu sa vytvorila silná ľadová vrstva. Na starý sneh pribudlo okolo 30 cm nového snehu, ktorý je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Veľký rozdiel v tvrdosti starej snehovej pokrývky a nového snehu spôsobil nestabilitu v snehovom profile.

Tendencia

S predpokladaným snežením spojeným so silným vetrom stúpajúca.

Zostavil : Pavel Krajčí


Stupeň nebezpečenstva

1300m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1300m
Nový sneh


Studený front priniesol zrážky a vietor.

Vo všetkých pohoriach okrem západu Nízkych Tatier platí nad 1300 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň . Na tvrdú starú snehovú pokrývku pribudlo do 20 cm nového snehu. Hranica sneženia bola vo výške cca 700 m n. m. Prechod frontu sprevádzal silný severozápadný vietor. Hlavnými problémami sú preto nový sneh a vetrom previaty sneh (juhovýchodné a východné expozície). Nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov a strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vo všetkých pohoriach vplyvom striedania teplôt sadla a stvrdla. Na jej povrchu sa vytvorila silná ľadová vrstva. Pribudlo do 20 cm nového snehu, ktorý bude vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Veľký rozdiel v tvrdosti starej snehovej pokrývky a nového snehu spôsobil nestabilitu v snehovom profile.

Tendencia

So silným vetrom stúpajúca.

Zostavil : Pavel Krajčí