Lavíny.sk

Sobota 23.12.2023

Publikované 22 12 2023, 17:20


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Nový sneh


Nový sneh previaty vetrom

Pre Fatry a Západ Tatier a Nízkych Tatier je vyhlásený 3.stupeň lavínového nebezpečenstva (zvýšené nebezpečenstvo) z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V týchto pohoriach napadlo 30 až 50 nového snehu, a predpovedané sú snehové prehánky, ktoré tu majú priniesť ďalších zhruba 20cm snehu. Vrstva nového snehu sa ukladá na už tvrdý zmrznutý povrch, ktorý je dobrou klznou plochou. Súčasne je nový sneh previevaný do záveterných žľabov a múld prevažne východnej orientácie, kde sa vytvárajú nebezpečné snehové vankúše a dosky. Mechanické uvoľnenie lavín bude na strmých svahoch pravdepodobne možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Snehová pokrývka

V chladnom a vlhkom prúdení od severozápadu prichádzajú snehové zrážky, najmä vo forme prehánok. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách pribudlo do piatkového popoludnia 30-40cm nového snehu. V západnej časti Tatier miestami viac ako 50cm. Súčasne na horách fúka silný západný až severozápadný vietor, ktorý prenáša nový voľný sneh do nižších polôh, do pásma lesa a kosodreviny. Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách prevažne východných orientácií sa tvoria nebezpečné snehové vankúše a dosky.

Tendencia

So snežením a silným vetrom stúpajúca tendencia lavínového nebezpečenstva vo všetkých pohoriach.

Compiled by Ivan Chlebovec


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Nový sneh


Nový sneh previaty vetrom

Pre Východ Tatier a Nízkych Tatier je vyhlásený 2.stupeň lavínového nebezpečenstva (zvýšené nebezpečenstvo) z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V týchto častiach napadlo 20 a menej cm nového snehu, a predpovedané sú snehové prehánky, ktoré tu majú priniesť ďalších zhruba 10cm snehu. Vrstva nového snehu sa ukladá na už tvrdý zmrznutý povrch, ktorý je dobrou klznou plochou. Súčasne je nový sneh previevaný do záveterných žľabov a múld prevažne východnej orientácie, kde sa vytvárajú nebezpečné snehové vankúše a dosky. Mechanické uvoľnenie lavín je na veľmi strmých svahoch pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Snehová pokrývka

V chladnom a vlhkom prúdení od severozápadu prichádzajú snehové zrážky, najmä vo forme prehánok. Vo východnej časti Vysokých Tatier a Nízkych Tatier pribudlo do piatkového popoludnia do 20cm nového snehu, miestami aj výrazne menej. Súčasne na horách fúka silný západný až severozápadný vietor, ktorý prenáša nový voľný sneh do nižších polôh, do pásma lesa a kosodreviny. Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách prevažne východných orientácií sa tvoria nebezpečné snehové vankúše a dosky.

Tendencia

With snow and strong winds, avalanche danger is increasing in all mountain ranges.

Compiled by Ivan Chlebovec