Lavíny.sk

Piatok 22.12.2023

Publikované 22 12 2023, 10:30

AM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Nový sneh

PM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Nový sneh

Nový sneh previaty vetrom

Pre Fatry a Západ Tatier a Nízkych Tatier je vyhlásený poobede 3.stupeň lavínového nebezpečenstva (zvýšené nebezpečenstvo) z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Dôvodom je predpovedané množstvo nového snehu vo Fatrách a Západných Tatrách zhruba 50cm a zhruba 40cm v Nízkych a Vysokých Tatrách. Vrstva nového snehu sa ukladá na už tvrdý zmrznutý povrch, ktorý je dobrou klznou plochou. Súčasne je nový sneh previevaný do záveterných žľabov a múld prevažne východnej orientácie, kde sa vytvárajú nebezpečné snehové vankúše a dosky. Mechanické uvoľnenie lavín bude na veľmi strmých svahoch pravdepodobne možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Snehová pokrývka

V priebehu štvrtka a piatka cez naše územie od západu prechádzajú teplý a následne studený front. Najmä teplý front do polnoci prináša zrážky a studený ochladenie. Očakávaných je približne 50cm nového snehu vo Fatrách a Západných Tatrách, okolo 30cm nového snehu v Nízkych a Vysokých Tatrách. Nový sneh padá na stabilný tvrdý zmrznutý podklad a je transportovaný spočiatku juhozápadným, neskôr severozápadným vetrom na záveterné svahy. V žľaboch a muldách je predpoklad tvorby nebezpečných snehových vankúšov a dosiek.

Tendencia

So snežením a silným vetrom stúpajúca tendencia lavínového nebezpečenstva vo všetkých pohoriach.

Zostavil: Ivan Chlebovec


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Nový sneh


Nový sneh previaty vetrom

Pre Východ Tatier a Nízkych Tatier je vyhlásený 2.stupeň lavínového nebezpečenstva (zvýšené nebezpečenstvo) z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Dôvodom je predpovedané množstvo nového snehu vo Fatrách a Západných Tatrách zhruba 20cm a zhruba 30cm v Nízkych a Vysokých Tatrách. Vrstva nového snehu sa ukladá na už tvrdý zmrznutý povrch, ktorý je dobrou klznou plochou. Súčasne je nový sneh previevaný do záveterných žľabov a múld prevažne východnej orientácie, kde sa vytvárajú nebezpečné snehové vankúše a dosky. Mechanické uvoľnenie lavín bude na veľmi strmých svahoch pravdepodobne možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Snehová pokrývka

Tendencia